چاپ

 

نتایج خروجی اصلی برنامه امیدنگار، نقشه ها و جزئیات اجرایی ساختمان بتنی هستند. برای آشنایی بیشتر با این نتایج خروجی، در ادامه یکایک انواع نقشه های تولید شده توسط برنامه، مورد معرفی و بررسی قرار می گیرد. برای مشاهده نقشه های خروجی برنامه و تولید شیت های منظم نقشه های اجرایی و آماده گرفتن پلات، دو پنجره سمت راستی برنامه مورد استفاده قرار می گیرد. این دو پنجره در ادامه توضیح داده شده است.

 

الف) نمایش هریک از جزئیات اجرایی:  پنجره Details

این کار در پنجره Details انجام می شود. در ادامه، دیتایلهای مختلف فهرست شده در این پنجره توضیح داده شده است.

 

1- نقشه پلان ستون گذاری سازه بتنی

برای مشاهده نقشه پلان ستون گذاری سازه، کافی است در پنجره سمت راست با عنوان Details، روی Concrete Column Plan کلیک نمایید. مجموعه نقشه های مربوطه که توسط برنامه تهیه شده، نمایش داده خواهد شد. نمونه این نقشه ها در زیر ارائه شده است.

نرم افزار ترسیم سازه بتنی امید نگار - پلان ستون گذاری  

2- نقشه پلان تیر ریزی سازه بتنی

برای مشاهده نقشه پلان تیرریزی طبقات مختلف سازه، کافی است در پنجره سمت راست با عنوان Details، روی Concrete Floors کلیک نمایید. مجموعه نقشه های مربوطه که توسط برنامه تهیه شده، نمایش داده خواهد شد. نمونه این نقشه ها در زیر ارائه شده است. قابل ذکر اینکه در برنامه قبلا پلان های تیرریزی طبقات مختلف بر اساس شباهت ابعاد تیرها یا آرماتورها به صورت خودکار یا مطابق با تصمیم کاربر (که در راهنمای شروع سریع توضیح داده شد)، تیپ بندی شده اند. بنابر این در این قسمت نقشه پلان تیرریزی برای تیپ های مختلف تعریف شده، ترسیم و ارائه می‌گردد.

نرم افزار ترسیم سازه بتنی امید نگار - پلان تیر ریزی

درضمن نرم‌افزار امیدنگار توانایی ترسیم پلان آرماتورهای تقویتی و خاموتگذاری سازه را نیز دارد. پلان آرماتورهای تقویتی هر طبقه در زیر مجموعه پلان همان طبقه با عنوان "ADD BARS" قابل دسترسی میباشد. پلان خاموتگذاری هر طبقه در زیر مجموعه پلان همان طبقه با عنوان "STIRRUPS" قابل دسترسی میباشد. 

نرم افزار ترسیم سازه بتنی امید نگار - پلان آرماتورهای تقویتی 

3- نقشه های اجرایی ستون بتنی

برای مشاهده نقشه نمای هر تیپ ستون سازه، کافی است در پنجره سمت راست با عنوان Details، روی Concrete Column کلیک نمایید. مجموعه نقشه های مربوطه که توسط برنامه تهیه شده، نمایش داده خواهد شد. برای مشاهده نقشه های هر تیپ ستون بتنی، بر روی آن کلیک نمایید. بلافاصله این نقشه ها که شامل یک نمای کامل ستون (Elevation) و مقاطع عرضی آن است، نشان داده می شود. برنامه به طور خودکار برای هر طبقه از هر تیپ ستون، یک مقطع عرضی رسم می کند. نمونه این نقشه ها در زیر ارائه شده است. قابل ذکر اینکه در برنامه قبلا ستون های سازه بر اساس شباهت ابعاد ستون یا آرماتورها به صورت خودکار یا مطابق با تصمیم کاربر (که در راهنمای شروع سریع توضیح داده شد)، تیپ بندی شده اند. بنابر این در این قسمت نقشه نمای هر تیپ ستون بتنی برای تیپ های مختلف تعریف شده در نقشه پلان ستونگذاری، ترسیم و ارائه می گردد.

نرم افزار ترسیم سازه بتنی امید نگار - جزئیات ستون بتنی

نکته 1: نام گذاری مقاطع عرضی (Sections) در پنجره Details که فقط به نمایش نقشه ها اختصاص دارد، برای هر ستون به طور مجزا انجام شده است. اما زمانیکه هدف کاربر تولید نقشه های اجرایی و شیت بندی آنها است، یعنی در پنجره Output Sheets، برنامه به طور خودکار نام گذاری کل مقاطع عرضی برای تمامی تیپ های ستونهای سازه را به صورت منظم و متوالی و بدون تکرار، انجام می دهد. ضمن اینکه در این مرحله اگر دو مقطع عرضی از دو تیپ ستون مختلف، شبیه هم باشند، برنامه یک مقطع عرضی یکسان با نامگذاری یکسان، برای آن دو مقطع انتخاب و در نقشه شیت بندی شده جانمایی می‌کند.

نکته 2: حتی اگر ستون بتنی به صورت شیب دار هم باشد، برنامه قابلیت تشخیص شیب آن را بر اساس مدل سازه ای، داشته و رسم دقیق جزئیات اجرایی آن را انجام می‌دهد.

نرم افزار ترسیم سازه بتنی امید نگار - ستون کجنکته 3: برنامه قابلیت رسم نقشه های اجرایی برای ستونهای بتنی دایروی را نیز دارد. مشاهده نقشه های اجرایی برای این نوع ستون کاملا مشابه آنچه که تا کنون توضیح داده شد، بوده و البته ضوابط آرماتورگذاری ستونهای دایروی به طور خاص برای این نوع ستونها توسط برنامه به طور خودکار رعایت می گردد. نمونه ای از این نقشه ها در ادامه آورده شده است. نرم افزار ترسیم سازه بتنی امید نگار - ستون بتنی با مقطع دایره

4- نقشه های اجرایی تیر بتنی

به ازای هر تیپ تیر بتنی که در نقشه پلان تیرریزی نشان داده شده است، برنامه یک نمای کامل از آن رسم می کند. کافی است در پنجره Details روی گزینه Concrete Beams کلیک کنید. تمامی تیپ های تیر بتنی در کل سازه به صورت پیوسته و با ترتیب نامگذاری شده، برای نمایش به کاربر ارائه می گردد. برای تفکیک تیرهای هر طبقه، رقم نخست تیپ تیر، نشانگر طبقه ای است که آن تیپ تیر در آن طبقه واقع شده است. مثلا تیر تیپ B-203 در طبقه دوم واقع است.

 

با دوبار کلیک بر روی نام هر تیپ تیر، دو نقشه جزئیات نمایش داده می شود. نخست، نمای کامل آن تیپ تیر بتنی است (Elevation) و دوم، یک مقطع عرضی از تیر بتنی است (Section 1) که توسط برنامه برای آخرین دهانه آن تیر، رسم شده است. برنامه می تواند بنا بر خواست کاربر، هر تعداد بیشتری از مقاطع  عرضی را در هر موقعیت دلخواه، رسم کند. این کار در منوی Edit  و در آیتم Edit Detail انجام می شود که در نحوه انجام آن در توضیح منوهای برنامه، ارائه شده است. 

به عنوان نمونه، برای تیپ تیر B-222 نمای کامل تولید شده توسط برنامه نشان داده شده است. به طوریکه قابل مشاهده است، تمامی جزئیات مورد نیاز همچون آرماتورهای طولی ممتد و تقویتی، آرماتورهای عرضی در بخشهای مختلف تیر، نامگذاری محورهای ستونهای متقاطع با تیر، ابعاد تیر و سایر اطلاعات طبق استانداردهای نقشه کشی، توسط برنامه به طور خودکار رسم می گردد. قطر، فاصله و طول میلگردها، ابعاد تیر در هر دهانه، مقیاسهای انتخابی برای نقشه و ابعاد ستونها با رعایت مقیاس رسم می شود. هرگونه تفاوت در ابعاد تیر بین دهانه های متوالی، با رعایت مقیاس در نقشه نشان داده می شود. موقعیت های مناسب برای قطع یا خم آرماتورهای طولی به صورت بهینه توسط برنامه منظور شده و تمامی اطلاعات آن در نقشه های اجرایی ارائه می گردد.

نرم افزار ترسیم سازه بتنی امید نگار - جزئیات تیر بتنی

نرم افزار ترسیم سازه بتنی امید نگار - تیر بتنی شیبدار

5- نقشه های اجرایی دیوار برشی

برای هر دیوار، یک تیپ در نظر گرفته میشود. هر تیپ دیوار دارای یک نما و چندین مقطع میباشد. تعداد مقاطع با تعداد طبقات تعریف شده برابر است.
برای نمایش جزئیات نما و مقطع مربوط به هر دیوار، کافی است در پنجره Details بر روی گزینه Concrete Wall کلیک کنید. تمامی تیپ های دیوار بتنی در کل سازه به صورت پیوسته و با ترتیب نامگذاری شده، برای نمایش به کاربر ارائه می گردد.
درصورت نیاز به ویرایش دیوار برشی تولید شده از داده‌های مدل ETABS، بعد از انتخاب دیوار مورد نظر در پنجره Details، از ترکیب کلید‌های Ctrl+D استفاده کنید. و یا بر روی دکمه در پایین پنجره Details کلیک کنید. 

نرم افزار ترسیم سازه بتنی امید نگار - تیر بتنی شیبدار

 

ب) نمایش نقشه های خروجی:  پنجره Output Sheets

جهت ایجاد شیت های نقشه نهایی که خروجی اصلی برنامه محسوب می شوند، کافی است هر جزء از نقشه های جزئیات تولید شده که در پنجره Details توصیف شد را با روش ساده Drag & Drop یا همان کلیک و نگاه داشتن و بعد انتقال، به پنجره Output Sheets منتقل کنید. سپس نرم افزار به طور خودکار، جزئیات انتخاب شده و منتقل شده را، در شیت های نقشه خروجی، جانمایی می کند. این امکان وجود دارد که کاربر به صورت دستی نیز این جزئیات مختلف را در شیت های نقشه، جابجا کند و یا آنها را تغییر دهد.

روش دیگری برای تولید کل نقشه های اجرایی، این است که به جای اینکه چند نقشه جزئیات مشخص از پنجره Details انتخاب و منتقل به پنجره Output Sheets شود، کل جزئیات اجرایی تولید شده به طور خودکار، در شیت های نقشه متوالی به صورت بهینه چیده شوند. این کار به سادگی در منوی Project و در آیتم Arrange Output Sheets انجام می شود. در اینجا دو گزینه در اختیار کاربر قرار می گیرد. گزینه نخست بر اساس نوع نقشه اجرایی یا By Object Type است. در این حالت، مثلا نقشه های فونداسیونها در یک شیت، ستونها در یک شیت جداگانه، تیرها نیز به صورت جداگانه و به همین ترتیب با تفکیک موضوعی، نقشه ها شیت بندی می شوند. در گزینه دوم، یعنی By Story، مشابه گزینه قبل تنظیم می شود به اضافه اینکه، پلان تیرریزی طبقات، با تیرهای همان طبقه، شیت بندی می شوند و این کار، باعث سهولت در اجرا می گردد.